Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gemeente brengt MC Lille en Natuurpunt Lille rond de tafel over situatie crossterrein MC Lille

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft vorige week de omgevingsvergunning voor het motorcrossterrein van MC Lille vernietigd. Begin 2022 kreeg de club een vergunningsverlenging van de provincie.

Natuurpunt Vlaanderen en enkele inwoners gingen hiertegen in beroep waardoor Vlaams minister van Omgeving Demir (N-VA) zich over de zaak moest uitspreken. De minister besliste de vergunning te verlengen met enkele bijkomende voorwaarden. Hierop werd een nieuw beroep aangetekend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De raad besliste vorige week de vergunning te vernietigen.

Gemeente geeft positief advies over crossterrein

'De gemeente Lille heeft in de situatie rond het motorcrossterrein geen beslissingsbevoegdheid. Bij de verschillende vergunningsaanvragen heeft de gemeente wel een adviserende rol. Bij elke stap in de verschillende aanvragen heeft de gemeente telkens een positief advies gegeven, uiteraard wel met de nodige voorwaarden rond geluid en gebruik van het terrein. De huidige coalitiepartners N-VA en Inzet (ex-Groen) willen beiden dat het crossterrein blijft en dat er gezocht wordt naar een oplossing om de verschillende belangen te verzoenen.

Gemeente overlegt met verenigingen

Door de vernietiging van de vergunning is er logischerwijze heel wat commotie en ongerustheid ontstaan bij alle leden van MC Lille. De lokale afdeling van Natuurpunt was op haar beurt niet tevreden met de berichtgeving in de media waar geen onderscheid gemaakt werd tussen Natuurpunt Vlaanderen en de lokale afdeling in Lille.

'Gisterenavond hebben burgemeester Peeters (N-VA) en eerste schepen De Backer (Inzet) daarom samengezeten met de voorzitter van MC Lille, Jef Leysen, en de voorzitter van Natuurpunt Lille, Nico Paepen. De basis van het gesprek was te komen naar een open communicatie met als doel de weg te effenen naar een nieuwe vergunning voor het crossterrein.

Het was een erg boeiend en constructief gesprek. Tijdens het gesprek hebben beide partijen hun toekomstvisie kunnen toelichten. De verenigingen zijn ervan overtuigd dat er oplossingen zijn voor de huidige situatie en willen samen werk maken van een plan dat de toekomst van het terrein verzekerd.

Het is nu in eerste instantie aan het kabinet van minister Demir om de eerste verdere stappen te zetten. Het vervolg zal verder met deskundigen en juristen bekeken moeten worden om te zien wat er juist nodig is om het crossterrein te kunnen laten bestaan.'

 

 

 

Deel dit artikel